Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.07 vteřin. 
Hodnocení základních ukazatelů termálních vod pomocí separačních metod
Skálová, Lucie ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Jedním z kritérií posuzování termálních vod je přítomnost anorganických iontů. K nejdůležitějším aniontům, které mají vliv na kvalitu těchto vod a umožňují jejich využití k terapeutickým účelům, patří např. sírany, chloridy, dusičnany a hydrogenuhličitany. Z významných kationtů jsou to např. ionty sodné, draselné, vápenaté a hořečnaté. K separaci těchto látek je využívána iontová chromatografie a některé metody založené na elektroforetické migraci iontů v elektrickém poli. Pro stanovení vybraných iontů, ve vzorcích vody odebrané z termálních vrtů v Pasohlávkách, byla vybrána elektromigrační metoda - izotachoforéza.
Pesticid glyfosát a možnosti jeho stanovení
Stará, Kristýna ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením glyfosátu metodou kapilární zónové izotachoforézy. Teoretická část je věnována pesticidům, jejich rozdělení a použití, vlastnostem a metodám stanovení glyfosátu. Dále také kapilární zónové izotachoforéze a jejímu využití. V praktické části jsou podmínky stanovení glyfosátu pomocí kapilární zónové izotachoforézy, stanovení glyfosátu v komerčních přípravcích a testování sorpce glyfosátu v půdě.
Stanovení organických kyselin ve víně
Michálková, Kateřina ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením organických kyselin ve víně metodou kapilární zónové izotachoforézy. Teoretická část je věnována vlastnostem vína, složení, jeho prospěchu na zdraví člověka a kapilární zónové iztachoforéze a jejímu praktickému využití. Praktická část se zabývá stanovením organických kyselin ve víně kapilární zónovou izotachoforézou. Organické kyseliny jsou stanovovány ve třech fázích výroby bílého a červeného vína.
Pesticid glyfosát a možnosti jeho stanovení
Stará, Kristýna ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením glyfosátu metodou kapilární zónové izotachoforézy. Teoretická část je věnována pesticidům, jejich rozdělení a použití, vlastnostem a metodám stanovení glyfosátu. Dále také kapilární zónové izotachoforéze a jejímu využití. V praktické části jsou podmínky stanovení glyfosátu pomocí kapilární zónové izotachoforézy, stanovení glyfosátu v komerčních přípravcích a testování sorpce glyfosátu v půdě.
Stanovení organických kyselin ve víně
Michálková, Kateřina ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Řezáčová, Veronika (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením organických kyselin ve víně metodou kapilární zónové izotachoforézy. Teoretická část je věnována vlastnostem vína, složení, jeho prospěchu na zdraví člověka a kapilární zónové iztachoforéze a jejímu praktickému využití. Praktická část se zabývá stanovením organických kyselin ve víně kapilární zónovou izotachoforézou. Organické kyseliny jsou stanovovány ve třech fázích výroby bílého a červeného vína.
Stanovení herbicidů pomocí kapilární elektromigrační techniky
Janštová, Lenka
Tato diplomová práce na téma stanovení herbicidů pomocí kapilární elektromigrační techniky je v první části zaměřena na popis elektromigračních metod, herbicidů a možnosti jejich stanovení pomocí chemických analytických metod. V další části práce je popsána izotachoforetická analýza a elektrolytový systém využívaný při stanovení glyfosátu. Dále je popsáno stanovení glyfosátu v odpadní vodě pomocí akumulace na asymetrickém účelově vytvořeném neutralizačním rozhraní. V závěrečné části práce jsou zhodnoceny a okomentovány naměřené výsledky z odebrané vody.
Hodnocení základních ukazatelů termálních vod pomocí separačních metod
Skálová, Lucie ; Mravcová, Ludmila (oponent) ; Vávrová, Milada (vedoucí práce)
Jedním z kritérií posuzování termálních vod je přítomnost anorganických iontů. K nejdůležitějším aniontům, které mají vliv na kvalitu těchto vod a umožňují jejich využití k terapeutickým účelům, patří např. sírany, chloridy, dusičnany a hydrogenuhličitany. Z významných kationtů jsou to např. ionty sodné, draselné, vápenaté a hořečnaté. K separaci těchto látek je využívána iontová chromatografie a některé metody založené na elektroforetické migraci iontů v elektrickém poli. Pro stanovení vybraných iontů, ve vzorcích vody odebrané z termálních vrtů v Pasohlávkách, byla vybrána elektromigrační metoda - izotachoforéza.
Stanovení kyseliny fytové v pivovarských surovinách
Strnadová, Barbora ; Hégrová, Blanka (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
V diplomové práci jsou uvedeny chemické i fyzikální vlastnosti kyseliny fytové, její pozitivní i negativní vliv na zdraví lidí, na využitelnost látek v lidském organismu a dále její možné využití v potravinářském průmyslu. Dále jsou zmíněny metody pro analýzu kyseliny fytové v krmivářském i potravinářském průmyslu. V diplomové práci jsou uvedeny vlastnosti analyzovaných surovin, pro analyzovanou surovinu slad také technologický postup jeho výroby. Pro přímé stanovení kyseliny fytové v obilce ječmene a ve sladu byla použita metoda ITP – izotachoforéza. V diplomové práci jsou uvedeny výsledky stanovení kyseliny fytové u ošetřených a neošetřených variant ječmene a sladu u 6 různých odrůd ve 4 zkušebních stanicích a to pro sklizně v letech 2006 a 2007. V závěrečné práci byly porovnány obsahy kyseliny fytové u různých odrůd u ošetřených i u neošetřených variant ječmene i sladu vždy v rámci jedné zkušební stanice. Dále byly porovnány obsahy kyseliny fytové vždy u jedné odrůdy ve všech zkoumaných zkušebních stanicích. V práci jsou uvedeny také poklesy množství obsahu kyseliny fytové po sladování. Metoda ITP byla vyhodnocena jako metoda rychlá a poměrně jednoduchá. Pro získání obsahu kyseliny fytové byla využita také metoda pomocí testů od komerční společnosti. V diplomové práci jsou zobrazeny výsledky stanovení obsahu kyseliny fytové u neošetřené varianty ječmene a sladu ve dvou zkušebních stanicích, rok sklizně 2007. Dále je v této práci uvedeno porovnání obsahu kyseliny fytové u různých odrůd v dané zkušební stanici. Metoda pomocí testů byla vyhodnocena jako metoda orientační. V této práci je uvedeno srovnání obsahu kyseliny fytové získané měřením v letech 2006 a 2007. V diplomové práci je také porovnání ITP s metodou uskutečňovanou pomocí testů ve dvou zkušebních stanicích pro 5 neošetřených odrůd ječmene i sladu pro sklizeň 2007.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.